I princip finns två typer av resultat som ger starkt stöd för att nikotin har en skyddande effekt mot uppkomst av Parkinsons sjukdom:

  1. Cigarettrökning, i vilket nikotin är en huvudkomponent, har visats vara en robust negativ riskfaktor för Parkinsons sjukdom. Det finns över 50 prospektiva studier som visar att rökning och andra former av tobakskonsumtion skyddar mot Parkinsons sjukdom, hos både män och kvinnor.
  2. För det andra har nikotin, effekt i djurmodeller för Parkinsons sjukdom. Alla försök som gjorts i ap- och råttmodeller för Parkinsons sjukdom har påvisat att nikotin skyddar mot nervskada.

Med detta som bakgrund kanske man borde anse att E-cigaretter, som ju levererar rent nikotin är ganska bra, ingen eller mycket liten risk för cancer och ger skydd mot nervskada?

Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad om Parkinsons

Det kan i detta sammanhang vara bra att känna till lite mer om nikotin. En intressant episod beskrivs i en artikel av Drazen et al i NEJM (N Engl J Med 2019; 380:679-680) E- cigaretter är otroligt beroendeframkallande. I artikeln berättar de att för omkring 20 år sedan studerade forskare effekterna av cigarettrök på lungfunktionen hos möss. För att exponera en mus för cigarettrök placerades musen i ett plaströr, med huvudet ut. Röret och huvudet var placerat i en ström av rök, som musen andas in. På dagen för den första exponeringen är det svårt att få musen att komma in i röret. Det är naturligt, även en mus får klaustrofobi av att bli inklämd i ett trångt utrymme! Men vid den andra exponeringen, dagen efter, springer de flesta möss rätt in i röret för att få ett bloss! Däremot fortsätter möss som inte utsätts för tobaksrök på den första dagen att motstå att gå in i röret på andra dagen. Det är uppenbart att möss är angelägna om att få en till puff av nikotin efter en enda exponering! Nikotin skapar ett beroende mycket snabbt. Vi vet att nikotin är lika beroendeframkallande som heroin, så en gång fast kommer de flesta e-cigarettanvändare att bli långsiktiga användare.

E-cigaretter, och speciellt smaksatta e-cigaretter är poplära, speciellt bland tonåringar. Håller vi på att skapa en generation nikotinberoende tonåringar och vad finns det för risker med det?

En risk är naturligtvis att de byter från e-cigaretter till vanlig tobaksrökning med riskerna for KOL och cancer. Det finns många andra negativa konsekvenser av nikotin, bl.a. ökar pulsen och blodtrycket, ingen bra kombination på sikt. Intressanta fynd har även gjort hos kvinnor där man visat att nikotin minskar östrogenhalten och kan leda till en för tidig menopaus (klimakterium). Detta kan potentiellt få långtgående konsekvenser eftersom cirkulerande östrogen hjälper till att förhindra cerebrovaskulära sjukdomar hos premenopausala kvinnor.

Nikotin är dessutom ett ”gateway-läkemedel” som sänker tröskeln för beroende av andra medel, Användningen av e-cigaretter kan därför leda till att vissa lättare utvecklar opioidberoende efter operationer mm. Detta är inte enbart en hypotes, det är känt att rökare har 3-5 ggr så stor risk att bli opioid tillvanda/missbrukare jämfört med ickerökare.

Sammantaget även om nikotin har positiva effekter gällande risken för att få Parkinsons sjukdom, är en restriktiv hållning till e-cigaretter att rekommendera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sviktfas diskuterar vi allt som har med individualiserad behandling av Parkinsons sjukdom, häng med!

Nu har du blivit registrerad!

Pin It on Pinterest