En italiensk dam dök upp på en klinik och klagade över svullnad i läpparna och generell klåda cirka 30 minuter efter att ha älskat/kysst sin man. Reaktionen försvann efter behandling med ett antihistamin. Tester visade att det inte fanns någon matallergi men en ledtråd kom fram när läkaren fick veta att hennes man nyligen hade fått diagnosen tandköttsinflammation.

Misstanken riktades nu mot en eventuell överföring av något allergen från maken till kvinnan under kyssandet. Att kyssas i sig själv var knappast problemet eftersom man skulle anta att denna aktivitet inträffade vid många tillfällen mellan makarna utan att utlösa symptom. Så varför just nu? Den här gången visade det sig att maken hade tagit ett antibiotikum, ungefär två timmar innan aktiviteten. Kan det vara så att spårmängderna av denna förening överfördes under kyssandet och detta var tillräckligt för att orsaka en allergisk reaktion?

Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad om Parkinsons

För att bekräfta denna möjlighet utfördes ett experiment. Maken fick ta en tablett av antingen placebo eller antibiotika på olika dagar. Två timmar efter att ha tagit tabletten blev han ombedd att kyssa sin fru. Varför två timmar? För det är ungefär den tid det tar för ett läkemedel att dyka upp i saliven. Precis som man hade misstänkt började patienten uppleva klåda i munnen och utslag/rodnad i ansiktet och armarna cirka tjugo minuter efter att hon kysst sin man på de dagar då han hade tagit antibiotikumet. Symtomen försvann inom en timme efter behandling med ett antihistamin. Efter placebo tabletten hade hon inga symtom.

Varför ordinerades maken antibiotika?  Han hade inflammation i tandköttet, en gingivit. Gingivit orsakas av bakterier som ansamlas kring tandköttskanten. Det är nästan alltid resultatet av otillräcklig tandborstning och för lite eller felaktig användning av tandtråd vilket leder till att plack bildas. Plack som främst består av bakterier, ackumuleras på tänderna och stelnar till tandsten, vilket gör att det blir svårare att hålla tänderna rena och man får mer bakterier, ännu mer tandsten. Det blir en ond cirkel. Så tandsten är ett egentligen ett tecken på otillräcklig tandborstning. Ett annat tecken på samma förlopp är lätt blödande tandkött, en effekt av tandköttsinflammationen. Tyvärr är detta inte helt ofarligt. Gingivit kan bl. a. leda till tandlossning om det får pågå för länge!!

Vad är bästa profylax mot detta? Mellanrumstandborsten och tandtråden! Det är bara att konstatera, att trots all reklam om magin i olika tandvårdsprodukter, så är det till slut enbart fysiskt borttagande av matrester mm, medhjälp av mellanrumstandborsten och tandtråd som verkligen är effektiva. Ja, det är jobbigt att vara duktig med bägge ”instrumenten” men belöningen att få kyssa sin käresta och behålla sina tänder är en tillräcklig motivation! I alla fall för mig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sviktfas diskuterar vi allt som har med individualiserad behandling av Parkinsons sjukdom, häng med!

Nu har du blivit registrerad!

Pin It on Pinterest