En nyligen rapporterad så kallad registerstudie har fått stort genomslag i media, bl. a. DN 2018-10-31.

I en registerstudie använder man data från olika register för att söka efter samband, i detta fall mellan förekomst av Parkinson sjukdom och huruvida man genomgått en blindtarmsoperation. Bakgrunden till detta är att det felveckade proteinet α-synuclein ansamlas i tarmarna och anliggande organ hos PD patienter redan tidigt i sjukdomen (faktum är att det påvisats redan från spädbarn till 80-åringar!) och det är visat att proteinet därifrån kan transporteras till hjärnan via vagus nerven.

Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad om Parkinsons

Med detta som bakgrund har man framfört hypotesen att sjukdomens ursprung inte är i hjärnan utan att den uppstår någonstans i tarmen. Denna ansamling av felveckade α-synuclein i tarmen skulle utlösas mycket tidigt, tiotals år före sjukdomssymtom blir synliga, och felveckning uppstår till följd av påverkan av bakterier och olika gifter. I enlighet med denna teori har det visats att blindtarmen hos Parkinson patienter innehåller mycket α-synuclein protein men så är fallet även hos friska individer.

Blindtarmen som är en del av tarmkanalen är främst ett immunologiskt organ och innehåller framförallt vita blodkroppar och kan därför sägas utgöra en del av immunförsvaret. Med tanke på förekomsten av α-synuclein i blindtarm kan man med hjälp av olika register ställa frågan om borttagande av blindtarmen (appendektomi) påverkar uppkomsten av Parkinsons sjukdom senare i livet. I denna studie använde man sig delvis av det svenska patientregistret som innehåller data från närmare 1,7 miljoner individer. bland annat diagnoser och uppgifter om kirurgiska ingrepp sedan år 1964. Frågan man ställde var om förekomst av Parkinsons sjukdom skiljer sig bland de som genomgått en appendektomi jämfört med de som har kvar sin blindtarm.

Resultatet

Totalt 551 647 personer i registret hade genomgått en appendektomi. Var och en av dessa matchades med två kontrollpersoner utan appendektomi (matchad med födelseår, kön och geografiskt läge). I databasen identifierades totalt 2252 fall av PS.

Förekomst av PD hos opererade och icke opererade

Grupp Uppkomst PS (incidence) PS diagnos per 1000 individer
Blindtarmsopererade 1.60/100.000 1.17
EJ blindtarmsopererade 1.98/ 100.000 1.40

Data visade att risken för att utveckla PS är 19.3% lägre i den blindtarmsopererade gruppen. Om man istället frågar sig hur stor risken är att få PS för de som gjort en blindtarmsoperation jämfört med de som inte gjort det så visar det också på en riskminskning med c:a 16%. Vidare så diagnosticerades sjukdomen senare i livet hos de som gjort en blindtarmsoperation men fick diagnosen.

Av stort intresse är också den analys som gjordes om det spelar någon roll för var man bor, i storstad eller landsbygd. Denna analys visade att medan man hade en stor effekt av blindtarmsoperation om man bor i landsbygd (där hade man en 25 % minskning av risken att utveckla PS om man var opererad) så var det inte någon effekt alls av en blindtarmsoperation för de som bor i tätbefolkade områden!

Kommentar

Studien är intressant och visar att en blindtarmsoperation som utförts i ens barndom skyddar mot utveckling av PS tiotals år senare. Dessa data stöder hypotesen om tarmens betydelse för PS uppkomst. De antyder också att det finns andra orsaker och eventuellt även andra ställen i tarmen där sjukdom startar eftersom blindtarmsoperation ger en minskning men tar inte helt bort sjukdomen. Utan tvekan kan man dock konstatera att tarmen är en viktig del av utvecklingen av PS och dessa rön kommer vara av betydelse för vidare utveckling av läkemedel för behandling och andra metoder för att minska förekomst av PS.

Referenser

  • [1] Killinger et al., Sci. Transl. Med. 10, eaar5280 (2018)   31 October 2018 (SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE | RESEARCH ARTICLE)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sviktfas diskuterar vi allt som har med individualiserad behandling av Parkinsons sjukdom, häng med!

Nu har du blivit registrerad!

Pin It on Pinterest