Mannitol är ett vitt kristallint pulver med en söt smak. Inom läkemedelsvärden är mannitol en sedan länge godkänd produkt. Den används då som intravenöst läkemedel för att öka njurens urinproduktion, mot för högt tryck i skallen eller ögonen (glaukom). Mannitol är också ett laxantia. Före tjocktarmsröntgen kan man ta en lösning bestående av 10% mannitol i 1 liter vatten för att framkalla diarré och ”rensa” tarmen.

Varför då detta intresse för mannitol vid Parkinson? 2013 publicerades en artikel (J Biol Chem. 2013 Jun 14;288(24):17579-88) som beskriver experiment med mannitol i provrör och i försöksdjur. Som bakgrund till detta bör förstås att alfa-synuklein, som är en kroppsegen substans, och vars uttryck i stor mängd och felveckning anses vara en av de avgörande faktorerna för sjukdomens uppkomst och fortskridande. Vad som framkallar detta förlopp är okänt men det anses allmänt att flera olika faktorer kan leda till ett för högt uttryck av alfa-synuklein.

Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad om Parkinsons

I korthet så visade man att

  • I provrör (in vitro) så minskades mannitol alfa-synuklein proteinet att aggregeras till Lewy kroppar, (Lewy kroppar kallas det aggregerade proteinet inne i cellerna).
  • I modellexperiment med banan flugor (Drosophila) med PS, så kunde mannitol återställa flugans rörelseförmåga, exempelvis deras förmåga att klättra uppför ett provrör.
  • Hos dessa bananflugor så minskade mannitol mängden alfa-synuklein aggregat med 70%.
  • I en djurmodell (möss) av PS så reducerade mannitol mängden alfa-synuklein aggregat i flera områden i hjärnan som associeras med utveckling och progress av PS.

bananflugor minskning av alfasynuklein

Det kan vara värt att notera att man i experimentella system som de som redovisas ovan ofta använder väldigt höga doser. Som exempel kan nämnas att i musmodellen så gavs direkt i buken (intraperitonellt) 1 g/kg dagligen i fyra veckor. Motsvarande dos för människa skulle närmast vara en intravenös dos på 70 gram. Det är samma dos man ger vid mycket akuta tillfällen (oftast på intensivvårdsavdelning) för att kontrollera ett högt intrakraniellt tryck eller för att skapa urinflöde vid akuta situationer med kraftigt nedsatt njurfunktion.

Denna publikation skapade förhoppningar om att mannitol skulle testas som ett möjligt läkemedel mot PS men så har inte skett. Faktum är att sedan 2013 har inga vetenskapliga studier publicerats i denna riktning. En sökning i de databaser som listar pågående studier ger heller ingen indikation på att kliniska studier pågår. För den som ändå vill pröva så rekommenderas att dosera försiktigt och vara uppmärksam på biverkningar från tarmkanalen. Generellt kan sägas att mer än 35 gram kommer att ge lös avföring och buksmärta så man bör ligga en bra bit från denna gräns. Mannitol är i sig ofarligt så bortsett från detta obehag är det inte farligare än att ha socker i kaffet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sviktfas diskuterar vi allt som har med individualiserad behandling av Parkinsons sjukdom, häng med!

Nu har du blivit registrerad!

Pin It on Pinterest